donderdag 12 december 2013

Latte machiato

Milaan, een stad om van te houden. Om twee redenen. De eerste vind je in het centrum. Niet op het plein voor de Dom. Daar zie je alleen Amerikanen in driekwartbroeken en Japanners die je vragen om een groepsfoto voor de basiliek. Nee, schiet achter de kerk de wijk in en raak verdwaald in een web van steegjes waar druivenstruiken tegen de gevels groeien en steeds meer mannen een krulsnor dragen. Je vindt er winkeltjes met terrasjes onder stoffen luifels en donkerbruine luiken naast de etalages. Op één ervan staat in mooie sierletters 'Il negozio di barbiere', de barbiershop van Giovanni en Allessandra di Terzi. Het is een paradijsje.
Een bezoek aan de kapperszaak van de familie Di Terzi, mooier kan de dag niet beginnen. De vingers van Giovanni, die met een vlijmscherp mes je hoofd ontdoen van baard-, neus- en oorharen terwijl op de achtergrond een aria van Verdi klinkt, het is een goddelijk genot.
Daarna, op het terras onder de luifel, als de aftershave nog in je poriën brandt, aanschuiven voor een latte machiato, die de barbiersvrouw voor je neerzet. Allessandra, een vrouw gehouwen uit siersteen, dáár had Buddingh eens een gedicht over moeten schrijven:

Vrede

Als zij met haar heupen wiegt
stopt het leven
alle tijd vervliegt

eenden staken het kwaken op het meer
de tijd staat stil
soldaten leggen hun wapens neer

als zij de heupen wiegt,
is voor oorlog niet langer een reden
in godsnaam,
geef haar de Nobelprijs voor de vrede


De tweede parel van Milaan ligt buiten de stad. San Siro. Speelplein van grootheden: José Altafini, Gianni Rivera, Marco van Basten. Na een roemrucht verleden met veel successen wil AC Milan een nieuwe weg inslaan. Gisterenavond werden de plannen duidelijk. Vanwege verminderde toestroom van fans wordt de tweede ring afgebroken. Het speelveld wordt ingekort tot een half veld en een hoek bij de cornervlag, de rest wordt toch niet gebruikt. Het is jammer, die teloorgang van Milaan. 
Maar mijn liefde voor de stad blijft intact. Door de knipbeurten van Giovanni. En het genot erna, de koffie van Allessandra.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten