donderdag 19 december 2013

Dijtjes

Frank de Boer, hij blijft me verbazen. De coach van Ajax brengt 's avonds niet alleen buffetkastjes uit de winkel van zijn vrouw naar klanten, hij staat ook nog uren in de keuken. De Voetbal International meldde deze week zijn specialiteit voor het kerstdiner: Indonesische kippendijtjes.
Heerlijk beeld. Frank de Boer, na de middagtraining op weg naar de Albert Cuyp. De balaannames van Serero en het schaven aan Mike van der Hoorn worden eind december verdrongen door de zoektocht naar de juiste ingrediënten. 
"Zeg marktkoopman, heeft u ook trassie?"
"Natuurlijk!"
"En rawit?"
"Meer dan genoeg! Dat wordt zeker ajam pedis-saus met kerst?
"Jazeker, met kippendijtjes. Doe er ook maar wat kroepoek bij. Fijne kerst!"
Hoe zou zo'n kerstdiner in Arnhem gaan? Peter Bosz, de Mike de Boer onder de eredivisietrainers, lijkt me ook wel een type voor de kerstkeuken. Peter maakt het beter staat er op zijn kookschort. In één armbeweging gaat  de eendenborst in de oven, alsof ie de rechtsback maant aan te sluiten naar het middenveld. Dan, met de rug tegen het aanrecht, nadenken over de tafelspeech. Iets met vrede, victorie en Vitesse in één zin. 
Of Ron Jans in Zwolle, dat wordt een kerstdiner van de Albert Heijn. Rollade met cranberrysaus, terwijl op de achtergrond een cd van Charlatans of Mokoke klinkt, een bluesband van daklozen uit Noord-Finland. De familie Van Basten versiert een gebraden houtduif op een zilveren schaal met iets van frambozenmousse op de rand. Voor Dick Advocaat hoeft het allemaal niet zo, dat gekokkerellebel. Voordat hij, in zijn gigantische villa, de eethoek heeft bereikt is het voorgerecht koud. Dat wordt een worstenbroodje aan de keukentafel. 
Phillip Cocu, dat lijkt me ook niet zo'n kookprins op kerstavond. Met rode konen schuift hij aan de dis. De coach van PSV, hij is al tevreden dat hij de kerst gehááld heeft.


Voor alle trouwe lezers en de eredivisietrainers: fijne feestdagen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten