donderdag 7 maart 2013

Wit poeder

Ik dacht dat Maradona in het Midden-Oosten zat. Met een bolknak tussen de tanden ergens op een terras, verveeld krabbend aan zijn onderbuik. Maar hij dook op in een viploge van Old Trafford, met de tong van een jonge blondine in zijn oor.
Je moet dat kunnen, met twee glimmende oorbellen en cocaïneresten in je baard het doorzettingsvermogen van Ryan Giggs bagatelliseren. De beroepsernst van Cristiano Ronaldo weghonen en luid blaffen dat jij verreweg de beste bent. Diego komt ermee weg. In Argentinië kussen ze nog steeds zijn voeten.
Gelukkig wonen wij in Holland.
Ónze voetbalheld staat met zijn hoofd in een blauwwit gebreide das te bedenken hoe hij Heerenveen het beste in een ruit kan laten voetballen. 's Morgens, met verwarde haren voor de badkamerspiegel, is zijn eerste gedachte: hoe breng ik Ramon Zomer de inspeelpass bij? 
Nog maar een paar jaar geleden verbleef Marco van Basten in Het Eikenhouten Spelershome Voor Gepensioneerde Voetbalhelden. Het was er goed toeven. In een leren fauteuil dronk hij daar een goed glas en staarde mysterieus in het knisperende haardvuur. Iedereen omarmde de mythe.
Nu zien we Van Basten dagelijks naast het Abe Lenstra Stadion. Dat moet je ook kunnen, op een winderig bijveld Van La Parra en Sven Kums coachen met wit poeder op de kin. Geen wilde drugsfeesten voor Marco, maar poedersuiker. Restanten van de pannenkoek die hem vanaf de tribune toegeworpen wordt.
Ieder land eert zijn helden op geheel eigen wijze.1 opmerking:

 1. Diego kon de bal op zijn hak hooghouden.
  Dat heb ik niemand anders ooit zien doen, ook Messi niet.
  Hij zat ook in 2004(?) op de trein om te protesteren tegen de VS van G. Bush.
  Diego was er voor het volk.
  Welke voetballer ook?
  'Schijnbaar' heeft hij het wit poeder ook overwonnen of onder controle.
  Hoeveel verslaafden kunnen dat?

  Marco van Basten doet het prima hoor.
  Misschien krijgt hij wel adviezen van zijn twee dochters.
  ...Doch Maradona heeft ook twee dochters.


  BeantwoordenVerwijderen