zaterdag 23 maart 2013

Karikatuur

Op het grote scherm op het podium verscheen een oude spotprent. Een voetballer met korte pootjes in een Feyenoord-shirt. Donkere wenkbrauwen boven een guitige blik. 
"Coen Moulijn," zei ik ferm tegen mijn grote vriend L. We deden mee aan de voetbalkwis voor koppels in Heesch. Twee vragen eerder had ik geblunderd bij een vraag over de Duitse basiself in de WK-finale van '74. Ik miste Rainer Bonhof. 
"Nee, hij heeft een band om de arm. Moulijn was geen aanvoerder," zei L. gedecideerd en schreef 'Israel' op het formulier. Om ons heen zaten mannen die licht kirrende geluiden maakten bij een Panini-plaatje van Barry Hulshoff of een luchtfoto van een stadion. Iedereen aasde op de titel, maar we voelden allen de aanwezigheid van Fouchier en Villevoye, het keizersduo. De Pauw en Witteman van de voetbalweetjes. Wikipedia in levende lijven. Als uitstoot van WK-historie radioactief besmet was, vormden zij een gevaar voor de volksgezondheid. Welke voetballer speelde zowel voor Chelsea, Juventus als AC Milan en heeft een voorkeur voor linksgedraaide yoghurt? Ze geven er lachend twee bonusnamen bij. Niet vreemd dat alle deelnemers respectvol terugdeinsden toen zij binnentraden, Fouchier in een strakke groene broek. Stond hem goed.
Tijdens de halve finale stonden ze naast ons op het podium. Hun aanwezigheid was bijna tastbaar. Terwijl wij trillend van adrenaline struikelden over clublogo's uit de Griekse competitie en een Fritz Korbach-vraagje, vijlden zij rustig hun nagels. Ze wisselden ook nog recepten uit voor wilde mosselen. Tussendoor kopten ze achteloos alle vragen binnen. 
Met overmacht pakten zij de Grote Prijs van Heesch. Het beeld zie ik haarscherp voor me. Hoe zij, ver na middernacht, de trofee bij het overige zilverwerk schuiven. In de fauteuil naast de vitrine roken ze, als overwinningsritueel, tevreden een pijp. 
Een gewone sterveling moet het hebben van hard werken. Door daadkracht en vasthoudendheid van vriend L. eindigden we achter het gelegenheidsduo Corsten/Tuns (een belofte voor de toekomst) op een eervolle derde plek.
Die spotprent van die Feyenoorder? Coen Moulijn. Ieder zijn eigen victorie.

1 opmerking:

  1. Prachtige column Pieter, we zien het zelf iets anders maar het is wel erg leuk geschreven. Hulde!

    BeantwoordenVerwijderen