maandag 4 november 2013

Beethoven

Ik kan me vergissen, maar ik geloof niet dat de koppositie van AZ tot Gertjan Verbeek is doorgedrongen. Vanuit de Bundesliga trekt hij een lange neus naar Alkmaar en omstreken. Vol overgave werkt hij aan de wederopstanding van 1.FC Nürnberg. Eigenzinnig dirigeert hij de selectie naar nieuwe hoogten. Een beetje Alle Menschen werden Brüder, maar dan op zijn Verbeeks.
Verbeek in Duitsland, dat levert verrukkelijke beelden op. De voetbaltrainer met die noeste kop bij de bouwmarkt op zoek naar spullen voor een nieuwe vloer, daar kan ik uren mee vooruit. Ongeduldig loopt ie door de houtafdeling. Ineens wijst ie naar een stapel eikenhout.
"Ist das Holz strak vuurgedraaid oder voorgepregneeerd mit Schackelbilz?" vraagt ie aan een jongen met Uwe op zijn Hornbach-sweater.
"Wie bitte?" 
"Das Holz. Strak Feuergedreht oder Fürpregniert?" Verbeek heeft zich goed voorbereid met een artikel uit de nieuwe Eigen-huis-en-tuin, maar Uwe kijkt alsof hij het in Keulen hoort donderen. Hij roept het hoofd van de houtafdeling erbij. We weten allemaal waar dat op uitdraait: nog voor sluitingstijd is de complete Hornbach opnieuw ingedeeld op vuurgedraaid of Schackelbilz.
Gertjan Verbeek en zijn tweede natuur: een Duitser de les lezen op Pünktlichkeit. Op het trainingscomplex kunnen ze er inmiddels over meepraten. Kantinejuffrouw Ullrike dient de koffie vanaf heden schwarz op te dienen, terreinknecht Georg mag het veld slechts sproeien op oneven dagen en linksback Kalle moet hard aan de slag met zijn achterste triceps kuitspieren.
Ik geef hem nog twee maanden in Neurenberg, Gertjan Verbeek met zijn Ludwig-von-Beethoven-kapsel. Dan kieperen ze hem daar met zijn allen in de sloot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten