zaterdag 23 juni 2012

Truus en Sara

Het beeld staat op mijn netvlies. 1974. In de tweede minuut van de finale zit ze in doodsangst in de armen van Maya Suurbier, het hoofd afgewend van het veld. Naar Neeskens' penalty durfde ze niet te kijken. Truus van Hanegem, lange tijd was ze mijn favoriete voetbalvrouw.
Thuis op de boerderij in Leerbroek, snapte ze haar rol van wegcijferen. Door de ondersteuning van Truus kon Wim van Hanegem Feyenoord naar grote hoogte stuwen.
"Wat is er, Willem?"
"Het is Coen, Truus. En die gozert van Kindvall. Ze spelen veel te gehaast."
"Dan zorg jij toch dat ze op tijd vertrekken, Willem."
"....verrek!"
Truus hield Willem in balans.
Ergens onderweg naar de zomer van 2012 is de status van de voetbalvrouw sterk veranderd. In navolging van Victoria Beckham gaan de 'wifes and girlfriends' in een creatie van Dolce en Gabbana naar de EK-stadions, het tasje van Louis Vuitton op schoot. De nobele taak van Truus, ondersteun je man op de achtergrond, is vervangen door een prominente plek in de spotlights.
Die hint werd in Nederland gretig opgepikt. Als Sylvie van der Vaart een cameralens in haar buurt ruikt, draaien haar ogen automatisch als een krolse kat. En niet zonder resultaat, in Duitsland is ze populairder dan Sauerkraut mit Currywurst, maar voor veel moderne voetbalvrouwen geldt het adagium dat billen en borsten beter gevuld zijn dan het hoofd. 
"Geitenkaas," zou Cruijff zeggen.
Ook hier worden we afgetroefd door de Spanjaarden. Gisteren, na de kwartfinale waarin Spanje Frankrijk afschminkte, bleek waarom. Voor de sponsorborden in de persruimte stond Casillas tegenover Sara Carbonero, presentatrice van het Spaanse tv-station Telecinco.
"Iker, de 2-0 winst van Spanje begint bij jou. Je bent een baken van rust en stuwt de ploeg ermee naar nieuwe prijzen. Hoe lukt je dat?"
In de twinkelende ogen van de keeper zag je de neiging de journaliste vol op de mond te zoenen. 
"Door jou, Sara. Je houdt me volledig in balans."
Het begint erop te lijken, we hebben weer een echte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten