vrijdag 8 juni 2012

Pure schoonheid

Het EK in Polen en Oekraïne is gestart. Het begon met het zuchtende hoofd van Beenhakker en de oogjes van Advocaat die het niet drooghielden bij het volkslied. Ook de eerste wedstrijdbeelden oogden vertrouwd. Ze sloten naadloos aan bij de trends van het internationale topvoetbal. Felgekleurde voetbalschoenen en volgetatoeëerde armen schuiven de aloude teamspirit op naar een individuele wedren. De spelers richten zich maar op één doel: ben ik in beeld?
Op de tribunes van het prachtige stadion in Wroclaw sloten ook de supporters van Rusland en Tsjechië zich aan bij de honger naar aandacht. Een spannende blondine met inkijk, een witte bontmuts en veel schmink. Het klassieke Oleg Blochin-kapsel is samen met het oude communisme in de Dnjepr gekieperd. Tussen al het uiterlijk vertoon viel Petr Cech des te meer op. De Tsjechische doelman met zijn brommerhelmpje, een knipoog naar een sober verleden. Anderhalf uur voor de wedstrijd parkeerde de keeper van Tsjechië zijn Solex tegen het stadion en wandelde de kleedkamer binnen. Als hij aanzet voor een doeltrap, lijkt het net of de Simca van mijn vader weer op de inrit staat.
Het is een ironische speling van het lot dat de veroorzaker van Cech's opvallende verschijning ook op dit EK actief is. In 2007 liep de Ier Stephen Hunt wild door op de doelman van Chelsea. De knie van Hunt kraakte Cech's schedel. Na de revalidatie is extra hoofdbescherming voor de Tsjech van levensbelang.
Tsjechië verloor de eerste wedstrijd dik van de Russen, het ideale rookgordijn voor een opmars in de luwte. Vergeet Oranje, Spanje en het swingende Duitsland, ik hoop op een finale Tsjechië-Ierland. In de laatste minuut gaat Hunt alleen op Petr Cech af. Met ware doodsverachting gooit de keeper zich voor zijn beul en plukt de bal van zijn voeten. Daar staat hij, op het podium voor de prijsuitreiking: de geknakte doelman die zijn angsten overwon en dit seizoen ook de Champions League pakte. Als hij de EK-beker in handen krijgt, flitst de lange weg naar dit geluk door zijn hoofd. De keeper wordt overmand door trots. Petr Cech troeft iedereen af in ware schoonheid. Op dát moment mag hij minutenlang in beeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten