donderdag 8 augustus 2013

Homofoob

Woensdagavond ging de bel. Toen ik open deed, glipte een man naar binnen. Gehaast sloot hij de deur. Kalend, zwaar brilmontuur, spleetje tussen de boventanden, dat kon niet missen: René van der Gijp. Hij hijgde als opgejaagd wild. Buiten denderde een woedende menigte voorbij. 
"Ssst, even niks zeggen, ouwe pik," zei Gijp tussen het hijgen door.
Toen de rust in de straat was wedergekeerd, wandelde ie naar de huiskamer en plofte op de bank. "Aha, Zulte tegen PSV, hoeveel staat het?"
Samen keken we naar de wedstrijd. Een speler van Zulte Waregem stopte op de doellijn een inzet met zijn hand. Matavz maakte de penalty.
"Goed ingeschoten van Timmetje. Niks mis mee!" zei Gijp. 
Na de volley van Bakkali keek ie eerst naar het lege bakje op tafel en daarna naar mij. "Zijn er nog nootjes, ouwe reus?"
Ik vulde het schaaltje bij. Beiden graaiden we een handjevol uit het bakje. Alsof we wekelijks samen Champions League kijken, Gijp en ik. 
"Zeg, wie zat er daarstraks achter je aan, toen je aanbelde?" vroeg ik na de analyse van Jack en Van Hintum. Gijp mompelde iets over op hol geslagen journalisten en boze dj's. Hij pakte de afstandsbediening en begon te zappen.
"Knevel en Van den Brink, mooi man."
We vielen net in het begin van de uitzending. Van den Brink was op vakantie,  Antoine Bodar, een man met een Christelijke boord, zat in zijn plaats aan tafel. Knevel begon over zakkenrollers in Amsterdam. Daarna stelde Bodar vragen aan een PVV'er die tot de islam bekeerd was en over Poetin en de positie van homo's in Rusland. Gijp leek aandachtig te luisteren, maar ineens zette hij de tv uit.
"Allemaal moraalridders," zei Van der Gijp, terwijl hij geeuwend achterover leunde.  "Hé pik, wat zullen we nu eens gaan doen?"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten