vrijdag 22 februari 2013

De vliegende Hollander

Natuurlijk vloog Ajax eruit. In Boekarest wees Frank de Boer zijn centrale verdediger aan om de vierde strafschop te nemen. Niklas Moisander komt uit Finland. Alleen maar bossen en meren. Knikkerkuiltjes of struiken waarachter je je verstopt na het belletje trekken zijn er niet te vinden. Kinderen hakken er een wak in het ijs en vissen dagenlang op karper. Urenlang loeren in een zwart gat. Of ze springen erin, om daarna in de sauna, getimmerd van linksgeschaafd mahoniehout uit de tuin van opa, op temperatuur te komen.
Sneeuwhellingen, ook zoiets. Op 4-jarige leeftijd worden Finse kinderen met een rugzakje bovenaan de berg op een paar latten gezet. Dan krijgen ze een duwtje. Met een beetje geluk landen ze midden op het schoolplein. Het kan niet anders, zo'n opvoeding brengt kampioenen voort. Matty Nykänen, veelvuldig wereldkampioen schansspringen. Olympisch goud. Maakt niet uit hoe vaak hij daarna dronken zijn vrouw slaat of als stripper in een discotheek aan een paal hangt; voor eeuwig een held in Finland.
Op een kantoor van SBS6 zagen ze er wel brood in. Een stel gesjeesde b-acteurs, geflopte zangers, een ex-profvoetballer en een transseksueel bovenop een berg een zetje geven. Lachen! Op het eind van de baan zetten we een leeg saunahokje waar ze tegenaan kunnen kwakken. Dit alles onder commentaar van Gerard Joling met een nieuwe bril en een bontmuts.
Net op het moment dat de folklore van zijn land gedegradeerd werd tot een funny homevideo, moest Moisander een beslissende strafschop voor Ajax nemen. Natuurlijk was hij van streek. 
Nog een wonder dat ie de deklat schampte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten