vrijdag 15 februari 2013

Nieuwe uggs

Royston Drenthe zet zijn carrière voort bij Alania Vladivazkaz. Ik zocht het op. Dat is in Noord-Ossetië, een Russische deelrepubliek in de buurt van de Kaukasus. Ik moest wachten tot Ajax-Steaua Boekarest, voordat ik daar een beeld bij kreeg.
De dertigste minuut. De Roemeense aanvoerder splijt met een tackle de enkel van Eriksen. Botten worden wekelijks gespleten. Niet alleen in de Arena, ook op de bijvelden van de Polderboys, geen bijzonderheid. Het was de gezichtsuitdrukking van Alexandru Bourceanu na zijn aanslag, die me kippenvel bezorgde. Hij wandelde terug naar zijn plek op het middenveld alsof ie net de vuilniszak had buitengezet. 
Ga er ook maar aanstaan, opgroeien in de binnenlanden van de Karpaten. Regen en oostenwind schuren hard tegen het gezicht van vader Bourceanu. Dagelijks brengt hij met zijn ezelkar geroosterde konijnenpoten naar de markt. Zijn standplaats koopt ie met smeergeld. 's Avonds laat komt hij vermoeid thuis. Alexandru moet morgen mee, op konijnenjacht. Handjeklap onder de tafel wint het van een goede dag op school. Jongeren hangen liever bij elkaar op hun Nikes. Met Westerse branie tetteren ze de  oude Ceaucescu-waarheid in hun iPhone: misdaad loont. Corruptie is hun paplepel.
De aankomst van Royston in Noord-Ossetië, inmiddels heb ik een vernietigend beeld. Drenthe parkeert zijn vehikel op de zanderige inrit van zijn nieuwe woning. Harde hiphop waait uit de Hummer. De buurman zet zijn wodkaketel stil en steekt zijn hoofd om de schuurdeur. Zijn vrouw roert in een stoofprutje met mierikswortel en placenta. Met duistere blik gluurt ze uit het keukenraam. Daar  staat hij, de nieuwe buurman, met zijn nieuwe Uggs in een regenplas. Hij lacht zijn tanden bloot, één is er van goud.
De Rotterdammer komt nooit meer boven water.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten