zaterdag 7 april 2012

Bekerfinale

"Meester, ik ga zondag naar de bekerfinale. Ik hoop dat hij er ook is, dan vraag ik aan hem een handtekening!"
De leerling in de vmbo-klas is een vurige PSV-fan, maar hij doelde op Steve Mokone, de stervoetballer van Heracles uit de jaren vijftig. Voor een examenopdracht keken we met de klas naar de film 'De zwarte meteoor', waarin de donkere Mokone neerstrijkt in het ingeslapen Almelo. De jeugd loert er vanaf de brommer naar de meisjes en vist in het kanaal, meer is er niet te beleven. De wereldwijze Zuid-Afrikaan sluit vriendschap met de jonge Felix, die Heracles in zijn bloed heeft zitten en van zijn vader in de fabriek moet gaan werken. Mokone opent hem de ogen. Hij houdt hem voor zich niet te laten ketenen door een bekrompen omgeving, vertelt hem op zoek te gaan naar eigen grenzen en leert hem te geloven in eigen mogelijkheden: "Je kunt veel meer dan je zelf denkt, Felix!"
Onderwijs, voetbal, film en levenswijsheid kwamen prachtig samen in de week dat Heracles zich opmaakt voor de grootste wedstrijd uit de clubhistorie. Voorzitter Jan Smit slaapt al dagen slecht, trainer Bosz breekt het hoofd over de juiste tactiek en de spelers Overtoom, Looms en Quansah komen niet van de bank om krachten te sparen.
"Ik hoop voor Heracles dat zondag de geest van de zwarte meteoor door de Kuip waait," zei een leerling terwijl ze bezig was met de vragen van het filmverslag.
"Hoezo?" vroeg ik met gespitste oren.
"Alleen als ze met veel zelfvertrouwen hun eigen grenzen verleggen, hebben ze een kans tegen PSV," antwoordde ze. Om haar heen werd instemmend geknikt. Ze hadden de les van Mokone goed begrepen. 
Nu Overtoom, Looms en Quansah nog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten