maandag 25 april 2011

Speklapje

“Ik ben er helemaal klaar voor, schatje.” Het vertrouwen van Joris was net zo aanwezig als zijn buik.
Zijn bestaan was helder. Het liefje was gevonden, het huis ingericht. Nu voelde Joris dat zijn leven in één directe lijn opschoof naar de Bladella Voetbalquiz. De ultieme kennistest voor koppels. Sinds zijn start bij de E’tjes was er in Joris’ hoofd zorgvuldig een almanak met oneindige voetbalfeitjes gevormd. EK, WK, eredivisie, Champions League, FC Den Bosch, alles stond al jaren keurig gerangschikt in zijn hersenkwab. Nu werd duidelijk waarom. Hij zag zichzelf al zitten in de onderste ring van Nou Camp, de hoofdprijs voor het winnende duo in de finale.
Hoe kon Joris weten dat het vergaren van voedsel, zijn andere passie, een streep door dit ideale scenario zou trekken? We kenden hem niet anders; tijdens een voetbalreisje of na een wedstrijd met ‘het zesde’, waarin hij vrolijk met ragfijne passjes had gestrooid, altijd stond Joris met een hamburger tussen de kaken. Dat hij onlangs zelfstandig ‘Speklapje.nl’ opzette (‘Voor al uw barbecuefeesten!’), was niet meer dan logisch.
De voorronde van de Voetbalquiz werd met kompaan Jesper volgens verwachting gewonnen. In het paasweekend was de volgende klip de halve finale. Het lot is echter een gewetenloze ploert. Hoog stond die dag de zon aan de hemel. De behoefte van vele klanten aan een tuinbraderie verschoven Joris’ prioriteiten. De gevolgen waren desastreus. Terwijl Joris met het zweet op het voorhoofd tot middernacht de barbecuepakketten gereed maakte, ging Jesper in zijn eentje roemloos aan de quiztafel ten onder. Vaarwel finale.
Een dag later stond Joris in zijn kraam op het sportpark. Derby Bladella - Reusel Sport. Opnieuw een zomerse dag. Tweeduizend mensen langs de lijn, een uitgelaten sfeer, de broodjes vlogen uit het stalletje.
“Hé Joris, hoe staat het ervoor?”, vroeg ik hem. Speklapje.nl leek te bruisen als nooit tevoren. Mijn vraag drukte hard op de pijn van een gedwongen afwezigheid de avond ervoor.
“Zwaar kloten,” bromde hij met doffe ogen. Het uitzicht op zijn moment van glorie was eruit verdwenen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten