woensdag 13 april 2011

De kunst van imponeren

Gisterenavond keek ik naar de wedstrijd van Manchester United tegen Chelsea. Ik werd enorm afgeleid door een kleinigheid. Niet de kauwgom van Sir Alex Ferguson of het prachtige grijs dat aan de slapen van Giggs verschijnt. Nee, mijn aandacht dwaalde steeds af naar de dug-out van Chelsea. Elke keer als Carlo Ancelotti coachend in het beeld gevangen werd, zag ik achter hem een opvallend bordje. Het was een witte plaat, niet groter dan 40 bij 30 centimeter en het was bevestigd op een bakstenen muurtje waarachter de reservespelers van Chelsea zaten. Met rode letters stond er sober ‘VISITING TEAM’ opgeschreven. Vaak zie je het op amateurcomplexen. Verweerde bordjes bij de reservebank met ‘thuisclub’ en ‘bezoekers’. In een stadion zijn deze aanduidingen me nooit opgevallen. Daar regeert het imponeergedrag: kleineer je tegenstander en vergroot jezelf, verbloem je onzekerheid. Het is als een handschrift dat veel over het karakter van een persoon vertelt; in een voetbalstadion verraden details de ziel van een club. Kijk naar Het Kasteel: de torentjes laten de aristocratie van Sparta zien, de veel te zware dakconstructie van De Arena toont de zelfoverschatting in Amsterdam en iedereen herkent de trap in De Koel: je moet erg lang afdalen om bij VVV uit te komen.
Het bordje voor de bezoekers in Old Trafford geeft in alle eenvoud de grootsheid van Manchester United aan. Het ruikt naar de man met bolhoed en umbrella die in de dubbeldekker beleefd vraagt of hij naast je mag komen zitten.
“Excuse me sir, is this seat taken?”
Vanuit je ooghoek zie je hem naast je zitten. Met zijn linkerhand draait hij aan zijn fraai gesoigneerde snor, het koffertje rust op schoot. In every inch a gentleman. Zijn zelfvertrouwen drukt je omlaag op je stoel. De beleefdheid in Old Trafford op het bordje bij de dug-out verschrompelt op dezelfde manier de tegenstander. Manchester United won gisterenavond met 2-1 de wedstrijd. Carlo Ancelotti wordt deze dagen de laan uitgestuurd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten