maandag 29 december 2014

Tiefschnee

Het appartement in Oostenrijk heeft een klein televisietoestelletje. Nadat oudste zich over de afstandsbediening heeft ontfermt, haalt hij aan het einde van een lange rij Duitstalige zenders ook Nederland 1 en 2 tevoorschijn. Vaag beeld, dat bij toverslag verbetert als er iemand als een menselijke mast naast het toestelletje gaat staan. 
We schakelen in op zondagavond net voor zeven uur: Studio Sport. Bij gebrek aan competitievoetbal eind december, kijkt Henry Schut terug op het WK van Brazilië. Hugo Borst en teckel Messi zijn er ook weer. De jongens nestelen zich op de tweezitter en gaan er eens goed voor zitten. Ik offer me op en ga naast het toestelletje staan.
Ze vinden het erg grappig, hun vader als een kerstboom naast de televisie, die de openingswedstrijd tegen Spanje toont. De eerste skidag gloeit na op hun wangen. Oudste pakte elke piste in de houdgreep als een judoka met zwarte band, jongste had meer moeite. Het bewolkte weer beperkte zijn zicht zodanig dat hij recht in een sneeuwrand skiede. Met een boogje dook ie in de tiefschnee, zijn ski's vonden we een klein kwartiertje later.
"Je rechterhand iets hoger, pap!" kraait jongste nu.
Mijn verhoogde arm herstelt het beeld, net op het moment dat Blind zijn voorzet in het strafschopgebied zwiept. Voor de zoveelste keer zien we hoe Van Persie zijn hoofd tegen de bal zet, waarna hij met een boogje in het gras belandt.
"Kijk! Precies zoals jij vanmiddag!" zeg oudste tegen zijn broer, terwijl hij naar het beeldscherm wijst. Meteen kruipt de schrik terug op het gezicht van jongste, alsof hij zijn kille zweefduik herbeleeft. Voor een moment kijken ze exact hetzelfde, jongste op de tweezitsbank en Casillas, de doelman van Spanje, die op tv angstig de bal over zich heen ziet zeilen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten