donderdag 20 maart 2014

Clownesk

Ooit is Piet Velthuizen een oude man. Een bejaard baasje op een bankje in een achtertuin die terugkijkt op zijn jaren als voetballer. Welke beelden zullen er door zijn hoofd spoken als hij in zijn vijver met koikarpers staart? Die ene interland tegen Oostenrijk in 2008? De eenzame dagen in Allicante? Of toch dat krankzinnige moment in maart 2014 toen hij in één actie PSV een doelpunt cadeau deed en de kampioenskansen van Vitesse verneukte?
Arme Piet.
Hij weet zich geen raad als Locadia simpel binnen tikt. Eerst draait ie zijn hoofd weg van het doel waar de bal zich in de netten rolt. De reflex van de struisvogel. Maar na die ene seconde van ontkenning kruipt de misser als een kakkerlak tussen zijn schouderbladen. Als Velthuizen alsnog naar het doel koerst om de bal uit het net te halen, weet ie het: morgen ben ik een hit op internet.
Ik geef het je te doen, de wedstrijd tegen PSV professioneel uitspelen terwijl je weet dat je net een nieuw YouTube-filmpje hebt geproduceerd. Op het moment dat je een corner van Narsingh plukt, gonst het al door je hoofd: dit gaat de hele wereld rond. 
Acht jaar profvoetballer. Geduldig kneden aan het beeld van een betrouwbare keeper bij Vitesse. Loeren naar een kansje in Oranje. En dan dit. Schoenenlappers in Kinshasa lachen zich suf, pizzabakkers in Pisa slaan zich op de dijen om die malle keeper die zélf de bal voor zijn maaiende linkerbeen wegtikt. Piet moet leven met de lol van twee kangaroehoeders op de uitgestrekte prairie, ver voorbij Canberra:
"Watch this, it's hilarious."
"Holymoly! Who's that dude?"
"Velthoizen. From Holland."
"Velthoizen? What a clown!"


Geen opmerkingen:

Een reactie posten