donderdag 22 september 2011

Vastberaden

De muur is hoog, erg hoog. De afbakening torent als een onbedwingbaar fort boven de kleine jongen uit. Koortsachtig denkt hij na hoe hij de stenen wal zal bedwingen. Meer dan ooit vervloekt hij zijn beperkte lengte. Waren zijn vrienden nu maar hier. Het postuur van Yves of de spieren van Filip zouden nu goed van pas komen.
Zoals elke namiddag had hij op het pleintje geoefend met de bal. “Je bent te klein, te weinig fysiek.” De woorden van de trainers van Stade Leuven galmden hard na in zijn hoofd. Hij zou ze wel eens wat laten zien. Met veel venijn had hij schoten afgevuurd op het ijzeren goaltje. Het laatste schot sprong hoog op via de lat en was in de tuin van buurman VandeBeule gestuiterd. Uitgerekend bij buurman VandeBeule, de kluizenaar van de straat. Je zag hem nooit, niemand wist waar hij werkte. De bal van Filip landde ooit in dezelfde tuin. Nooit teruggekregen. Waarschijnlijk aan stukken gereten door Boef, de woeste bouvier die maar één taak had: iedereen op afstand houden.
Met een huivering zet de jongen zijn fiets tegen de muur en klimt via de stang op het zadel. Hij strekt zich. De vingertoppen grijpen de bovenste stenenrand. Met alle kracht trekt hij zich omhoog. De klinkers schuren ruw zijn knieën open. Buiten adem krijgt hij een voet op de top. Dan ziet hij de bal voor de deur van het fietsenhok liggen. Sneller dan een kat in het nauw springt de jongen via een stapel brandhout in de tuin en grijpt het leder. De deur van het woonhuis slaat open als de jongen via de regenton de terugweg heeft ingezet.
“Jij, Mertens, kleine rat! Blijf van mijn grond!” Door het schelden van de buurman en het rauwe geblaf van de waakhond, denkt de jongen niet na over de sprong. Met een harde klap landt hij op zijn gympen. De jongen trekt zijn kleren recht en veegt het bloed van zijn benen. Terwijl buurman Vandebeule zich weer binnen verschanst en Boef langzaam tot rust komt, kijkt hij trots naar de hoge rand die hij net bedwongen heeft.
“Niemand houdt me tegen. Niemand!” zegt de kleine voetballer vastberaden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten