donderdag 3 mei 2012

Kameraden

De Erasmusbrug staat er trots bij, deze dagen. De gespierde kabels dragen  met speels gemak het verkeer richting het centrum van de stad. Ook de Euromast staat fier overeind, de piek kietelt uitdagend de hemel en in de haven worden de schepen fluitend geladen. Er lijkt een wave door Rotterdam te gaan door het hongerige spel van Feyenoord één.
Enkele uren na de competitiewedstrijd tegen Heracles loopt algemeen directeur Eric  Gudde naar zijn geparkeerde auto voor De Kuip. Hij kijkt schichtig om zich heen. Mede door zijn inspanningen staat de club uit Zuid op een mooie tweede plaats, een krachttoer die zijn weerga niet kent, maar de bestorming van het Maasgebouw is hij nog niet vergeten. Het hersenloze gebeuk op de gevel, de agenten die met getrokken pistool en doodsangst in de ogen de woedende horde op afstand hielden, het wil zijn hoofd maar moeizaam verlaten.
Als Eric Gudde met een dubbele piep het portier opent, hoort hij iemand zijn keel schrapen. Geschrokken draait hij zich om. De directeur staat oog in oog met vijf potige kerels. Jonge havenarbeiders met kortgeschoren koppen en zwarte bomberjacks. Gudde overweegt een sprint naar het veilige Maasgebouw, een overlevingsreflex na vijf jaar Feyenoord, als één van de mannen naar voren stapt. Opnieuw schraapt hij zijn keel.
"Eh, meneer Gudde, we willen u bedanken voor al het werk dat u voor Feyenoord doet," hij steekt zijn hand uitnodigend uit. Even is Eric Gudde sprakeloos, maar hij ontspant en beantwoordt de uitgestoken kolenschop.
Na een periode vol machteloze agressie is het een opmerkelijk beeld voor het verlaten stadion: het vredesakkoord tussen directie en het Legioen, begeleid door een schuchter applaus van vier omstanders. De voorspoed van coach Ronald Koeman en zijn neefjes wordt voorzichtig, als een pasgeboren vogeltje gekoesterd: het succes kan elk moment weer wegfladderen, maar voorlopig blijft gespierde taal achterwege, gebalde vuisten gaan alleen de lucht in na weer een goal van Guidetti en tranen worden gespaard. Woest zullen ze De Kuip overspoelen nu Feyenoord zich, tegen alle verwachtingen in, weer gaat melden bij de elite van Europa: de Champions League.
In Rotterdam staan ze weer hand in hand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten