donderdag 6 juni 2013

Demonen

Dick Advocaat op vakantie in Frankrijk. Met korte, kittige stapjes wandelt ie richting het winkeltje van 'La Flèche d'Orseaux', naturistencamping aan de oevers van de Dordogne. Met een zak croissants en een courgette meldt ie zich bij de kassa. "Merci beaucoup," lispelt hij tegen Marie-Sophie, de caissière. Dick weet hoe het hoort.
Onder de fruitbomen in je blote kont je hoofd leegmaken na een vreselijk seizoen, Dick draait er zijn hand niet voor om. Een potje jeu-de-boules met een paar Fransen en je nu eens niet irriteren aan wegspringende ballen. Vroeg in de ochtend met je voeten in de rivier. Het linkerbeen van De Rijck als een stuk wrakhout weg laten drijven. Je verheugen op de vegetarische barbecue met de buren, een lesbisch stel uit Leerdam dat niet van voetballen houdt.
"Ja, met tuinkruiden en aubergines. Lekker, Dick!"
Aanvankelijk viel het nog niet zo mee, dat afsluiten. Op de weekmarkt in het dorp staarde ie minutenlang naar een paar meloenen en bij het toiletgebouw ontstond een opstootje toen Dick een brutale Zeeuw, die voor wilde schieten, aan zijn shirtje trok.
's Avonds laat, met een glas bordeaux op de picknicktafel en het geluid van sjirpende krekels in de vallei, komt het hoge woord eruit:
"De spoken zijn verjaagd. Zal ik weer naar Rusland gaan?"
Advocaat houdt schichtig zijn hand voor zijn mond, alsof hij iets te verbergen heeft. Het is zijn vrouw niet ontgaan.
"Tuurlijk schat," zegt ze betuttelend, maar ze weet wel beter: haar Dickie heeft nog wat tijd nodig.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten