donderdag 31 januari 2013

Gehersenspoeld

Steeds als Jozy Altidore de bal raakte, galmden vreemde keelklanken door de tribunevakken. Het thuishonk van FC Den Bosch veranderde in een oerwoud met wilde beesten en lianen. Niet gek overigens voor een plek die sinds kort 'Brainwash Stadion De Vliert' heette.
In het vak achter het doel trok een jongen aan de jas van zijn vader.
"Waarom doe je een aap na, papa?"
De vader onderbrak geïrriteerd het roffelen op zijn borst en antwoordde:
"Omdat ie op een aap lijkt, dat zie je toch!" Hij hervatte zijn dierlijk gehuil.
De jongen keek naar het veld, waar de spits van AZ onaangedaan de bal op de stip legde. Hij trok zijn Den Bosch-sjaal wat losser. De dikke blauwwitte das voelde onprettig onder zijn kin. Altidore schoot de penalty onberispelijk binnen.
"Ga toch terug naar Afrika!" schreeuwde de vader naar het groepje AZ-spelers dat het doelpunt vierde. De jongen keek verwonderd naar de haat in zijn ogen.
"Amerika," zei de zoon, "en zijn ouders komen uit Haïti." Maar zijn opmerking smoorde in de veenbrand die om hem heen woedde.
Na ruim een uur spelen, bij de stand 0-5, wisselde de Den Bosch-trainer een speler. Enzio Boldewijn, een ranke aanvaller sprintte vanaf de zijlijn naar zijn plek in het veld. Zijn huid oogde donkerder dan de inktzwarte januarinacht die dreigend boven het stadiondak uitstak. De jongen keek naar zijn vader die stoïcijns de muts op zijn hoofd verplaatste.
"Hij lijkt toch ook op een aap, papa?"
"Nee, da's anders," antwoordde de vader. Op zijn gezicht stond de blik van de onderwijzer die een makkelijke som aan zijn leerlingen gaat uitleggen.
"Deze speelt bij ons."






Geen opmerkingen:

Een reactie posten