zondag 29 mei 2011

The day after

Na de door Barcelona gewonnen CL-finale sprak Frank Snoeks mooie woorden. “Lionel Messi is zo’n speler die straks aan de trainer vraagt of hij de cup vannacht op de kamer mag hebben.” Zelden werd de steraanvaller van de Catalaanse kampioen beter getypeerd dan door deze zin van de NOS-commentator.
Ter aanvulling een anekdote. Mijn neef, hij heeft niets met voetbal, bracht drie jaar geleden met zijn toenmalige vriendin een weekend door in Barcelona. Op een zondagochtend beklommen ze de Montjuich, de berg naast de stad met uitzicht over het centrum en de Middellandse Zee. De vriendin studeerde fotografie en wilde vanaf de berg mooie plaatjes schieten. Mijn neef wachtte op een terrasje schuin tegenover het Olympisch stadion en doodde de tijd met een stok kaarten.
“What game are you playing?”, vroeg een jongen aan een ander tafeltje in gebrekkig Engels, terwijl hij aan een pretzel knabbelde. Mijn neef legde het kaartspelletje uit en in no time waren ze in een druk gesprek verwikkeld. De jongen vertelde dat hij uit Zuid-Amerika kwam en een tijdje in de stad was om er te werken. Mijn neef vroeg niet door. Het vrolijke gesprek eindigde met de klik van een camera. De teruggekeerde vriendin had de kaartvrienden vastgelegd.
Bij thuiskomst kreeg de familie trots de fotoreportage te zien. Na de vele plaatjes van de stad en de zee vanaf de Montjuich, volgde de foto met twee jongemannen op een terras, druk verwikkeld in een kaartspel. Mijn oom, minder wereldvreemd dan zijn zoon, wees hem op de bijzondere ontmoeting.
“Wat doe jij daar met Messi?”
Nog steeds haalt mijn neef er zijn schouders over op.
Lionel Messi is de beste voetballer ter wereld, maar hij vindt het leuk om kaartspelletjes te spelen met een toerist, ergens in de stad. Succes maakt je wereld echter kleiner. Op een zondagochtend incognito aan een pretzel knabbelen op de Montjuich zit er voor de Argentijn niet meer in. Het bestaan van een voetbalster is soms wreed. Toch heeft het leven van de kleine voetballiefhebber van Barcelona ook mooie kanten. Wakker worden na een bewogen avond op Wembley met de Champions League beker op je nachtkastje is er één van.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten