dinsdag 3 januari 2012

Rahn moet schieten

Over de Autobahn reden we naar het wintersportgebied. Ter hoogte van Essen las ik op een viaduct over de snelweg een opvallende zin: ‘Rahn müsste schießen…’ Op het volgende viaduct, een halve kilometer verderop, werd de regel afgemaakt: ‘…Tor! Tor! Tor!’ De gemeente Essen kiest een bekende WK-quote boven boodschappen over verkeersveiligheid. Helmut Rahn besliste met zijn doelpunt de WK-finale van 1954 tegen Hongarije. Door de woorden van de commentator op de viaducten te branden, rijden de Duitsers 58 jaar later nog steeds met een glimlach door het Ruhrgebied.
Ik zie hier mogelijkheden voor Nederland.
Bij het inrijden van de Coentunnel lezen we de woorden van Theo Reitsma. ‘Mühren…Van Basten…goed’, en bij het verlaten van de doorgang wordt de zoete herinnerings compleet: ‘Oh, wat een goal! Wat een goal!’ Rijd je toch anders de hoofdstad binnen. Het oeuvre van Hugo Walker biedt ook kansen: ‘En dan houden we ermee op hier in Waalwijk’, op een groot bord als je de meubelstad verlaat. Het maakt je dag milder. De Van Brienenoordbrug met ‘Oeve Tsjiendval’ in sierletters? Het werk in de haven wordt meteen lichter.
De Duitse vondst trekt een wereld open. The sky is the limit. Wanneer worden de reclamejongens wakker? Ik zie het zo voor me. ‘We leiden!’ boven de hoofdingang van het winkelcentrum in de stad. Door Kuiphofs kreet na de penalty van Neeskens in ’74 duiken we licht euforisch met onze vrouwen het koopdoolhof in. Vier uur later is de portemonnee leeg en tors je zes tassen met lichtgroene jurkjes en jasjes met nepbont door De Bijenkorf. Je verlaat het winkelcentrum met een houten kop, net zoals de finale van ’74. Boven de schuifdeuren bij de uitgang lees je wat Kuiphof na de goal van Breitner al wist: ‘Zijn we er toch nog ingetuind…

1 opmerking:

  1. En wat denk je van Rinus Michels zijn uitspraak. Piet!!!!! Bedankt en en we zullen het nooit nooit vergeten. 1988

    BeantwoordenVerwijderen