zondag 9 oktober 2011

Oktober

“Zet ‘m op, veel plezier!”
Door de ruit van de tuindeuren moedigt mijn vriendin me aan als ik met de fiets naar het zesde vertrek. Ze gaat met de jongens aan de slag, pompoenen uithollen voor de kachel. De jongste heeft in een keukenla de bakvorm van Winnie de Pooh gevonden. “Zullen we ook een cake bakken, mama?” hoor ik hem nog net vragen als ik de poort sluit.
Bergeijk 5 vandaag, thuis. Regen en wind slaan me in het gezicht als ik door het dorp naar het sportpark fiets. De winkelstraat is verlaten. Een heel ander weekend dan zeven dagen geleden toen de eerste zondag van oktober werd ingekleurd door files richting het strand en overvolle terrassen. Nu lijkt de boom voor de kerk zich zuchtend over te geven. Nog een paar dagen, dan laat ie zijn bladeren los. Nederland is weer zichzelf.
Drie uur later fiets ik dezelfde route terug, wind tegen. Iedereen lijkt binnen te zitten voor een potje scrabble of op een kopje koffie bij oma. Ook het kerkgebouw geeft een eenzame aanblik. Lang geleden hoorde ik daar de priester preken over houvast in moeilijke tijden. Ik kijk naar de sporttas voor me, op het stuur. Mijn voetbalschoenen, scheenbeschermers, een handdoek en de verse herinnering aan fraai opgezette aanvallen, een mooie redding vlak voor tijd en de grappen in de kleedkamer. Een zondagochtend met het zesde geeft houvast genoeg, ook in woelige tijden. In een vast ritme trap ik de fiets naar huis.
“Gewonnen, papa?” roept de oudste vanuit de huiskamer als ik in de tuin verschijn. Bij het openen van de achterdeur ruik ik al de lucht van een verse appelcake.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten