zondag 23 oktober 2011

Het viltje van René

Met duim en wijsvinger rolt René van der Gijp het bierviltje over een bijzettafeltje. Nerveus staart hij naar het televisiescherm waar Wilfred Genee en Johan Derksen in afwachting zijn van de uitslag.
“… en de winnaar is … Voetbal International!”
In de studio springt Genee een gat in de lucht, Derksen acteert een onderkoelde gangsterbaas uit de Godfather-trilogie. Dat valt niet mee met een snor die trots alle kanten opkrult. Een praatprogramma over voetbal, uitgezonden door RTL 7, de doodlopende straat van het Nederlandse omroepbestel, sleept de hoogste televisieprijs binnen. De belangrijkste bijzaak in het leven is hoofdzaak geworden. Het Nederlandse publiek verkiest borrelpraat over de spits van Heracles boven draaiende stoelen in een talentenshow en een spelprogramma vol list en bedrog in een ver land. Een diepgaande documentaire over de paringsdrift van de gnoe of een inzichtelijk programma over de integratieproblemen in een Haagse buitenwijk zijn niet besteed aan de kijker. Henk en Ingrid willen een komiek die Manolev belachelijk maakt en de verbale één-tweetjes tussen Derksen en Genee.
Thuis, in zijn riante herenhuis, zakt Van der Gijp terug in de comfortabele rugleuning van zijn driezitsbank. Vol ongeloof staart hij naar het beeldscherm waar de champagneglazen klinken. De schreeuw om zijn terugkeer zal alleen maar luider worden. Heerlijk, Van der Gijp die weer gierend uitbeeldt hoe Sneijder zijn Hummer bestuurt. Die grappenmaker heeft hij net na een lang gevecht achter zich gelaten. Het succes holde hem uit. Langzaam wordt de Rotterdammer weer zichzelf. De energie van Wilfred en Johan spat de huiskamer binnen. Ze staan te trappelen om door te gaan. De winst van de Televizier Ring bemoeilijkt de terugkeer van René van der Gijp naar het voetbalcafé van Voetbal International.
Het bierviltje ligt in tientallen stukjes versnipperd op het bijzettafeltje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten