vrijdag 11 juni 2010

Ruggensteun

In Hillbrow, een berucht township met veel criminaliteit in Johannesburg, staat Bert van Marwijk naast het net geopende Cruijff Court. Op een geïmproviseerd staantribunetje kijkt hij tussen buurtbewoners naar het speelse duel van de Oranjespelers met een plaatselijk jeugdteam. Net op het moment dat Nigel de Jong met één beweging vier kinderen op het verkeerde been zet, hoort de bondscoach een bekende stem achter zich.
“Hallo.”
Van Marwijk kijkt loert over zijn schouder en kijkt in het lachende gezicht van de initiatiefnemer voor dit nieuwe speelveldje. Met zonnebril.
“Dag Johan.”
De mooie acties op het speelveldje ontlokken een natuurlijke reactie bij de Afrikaanse fans: ze brengen spontaan hun lange toeters naar de mond. De voorstelling van de spelers, die de trucendoos opengooien, wordt begeleid door een diep monotoon geluid.
De zoem sterft pas weg tegen het einde van het partijtje als de spelers van het Nederlands Elftal en de buurtkinderen elkaar een high five geven. Dan pas dringt het tot Van Marwijk door dat Cruijff druk gebarend tegen hem aan het praten is. Door het wegsterven van het getoeter dringen steeds meer flarden tot de bondscoach door.
“……als je de bal hep……., zodat hun niet terug kunnen knijpen……. kijk, het is heel simpel …… druk op de hemstring…… niet met de grote vier, maar ……, dan kennen zij niet aanvallen…..ofschoon je ook rekening moet houden met de situatie hier in Afrika. Die toeters, wie ze hier dragen, zoemen als een grote mug boven het veld. Je weet wel, die foefoeséla.”
“De vuvuzela, bedoel je Johan?”
“Dat zeg ik, de foefoeséla. Maak er gebruik van. Als de spelers elkaar niet kunnen verstaan, kennen hun ons ook niet horen. Das een voordeel.”
Bert van Marwijk wordt dan naar het court geroepen. Hij is aan de beurt voor een kort toespraakje. Hij draait zich snel om naar Cruijff en geeft hem een stevige hand.
“Okay Johan, tot ziens. Bedankt voor de tips.”
“Geen punt, Bert. Mep de mug voordat ie steekt.”
Met een lichte glimlach om de mond voegt Bert van Marwijk zich bij de spelers op het speelveldje. Het toernooi kan voor Oranje beginnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten