zondag 23 juli 2017

Waardevol

Na de barbecue helpen oudste en jongste hun moeder met de afwas. Ze worden afgeleid van het dagelijkse klusje met de borden en het bestek door de miljoenen euro's die in hun broekzak branden. Door zich aan te melden bij Scorito, een managementspel op internet, staan ze beiden voor de gewichtige taak een eredivisieteam samen te stellen met het budget van vijftig miljoen euro.
"Ik zet Kortsmit op doel," zegt oudste, "die kost maar anderhalf miljoen."
"Nee, man. Onana! Die houdt vaker de nul," antwoordde jongste met een druipend bord in zijn handen. Terwijl hun moeder stoïcijns doorsopt, worden gewichtige zaken doorgenomen om zo veel mogelijk punten te scoren. 4-3-3 of 3-5-2 spelen? Dolberg in de spits, of toch Jörgensen? Haps als linksback?
"Ik heb Van Ginkel," zegt jongste, als het middenveld wordt doorgenomen. "En jij?"
"Ramselaar, Van Overeem en Lasse Schöne," antwoordt oudste met vier vorken in zijn hand. "Maar ik zou altijd gekozen hebben voor Nouri."
Aan de afwastafel valt het stil. Het is zo'n stilte die de lucht ineens zwaarder maakt.
De jongens drogen zwijgend het wijnglas van hun moeder en mijn koffiemok. Ook zij hebben de filmpjes gezien. De vlog van Abdelhak Nouri zélf, op de dag dat hij zijn debuut in Ajax één mocht maken, de fratsen met Ziyech in Tikkie Takkie Touzani en uiteindelijk de beelden van de oefenwedstrijd in Oostenrijk met Nouri naast de ambulance op het veld, verscholen achter doeken en hulpverleners. Ook toen voelde de lucht ineens zwaar. Genadeloos werd een streep gezet door een veelbelovend leven. Nouri. Hartstilstand. Hersenschade.
Pas als hun moeder het afwaswater in het putje spoelt, hervatten de jongens hun vakantie.
"Okay, dan kies ik ook voor Onana."
"En Kortsmit dan?"
"Die wordt reservekeeper."
"Maar hoe kom je aan die tweeëneenhalf miljoen euro?"
"Goochannejad wissel ik voor Ayepong van NAC."
"Dan houd je 750.000 over. Zullen we naar het meer gaan?"
In twee seconden hebben de jongens hun zwembroek aangetrokken. Vijftig miljoen euro wordt ingewisseld voor een onbezorgde plons in het water. De waarde daarvan zal vast nog wel eens doordringen.

2 opmerkingen:

  1. Ik voel nu echt de behoefte om het een keer wereldkundig te maken. Samen met Frank Heinen is Pieter Abrahams voor mij de beste sportcolumnist in Nederland. Geniet altijd van je fijne mooie stukkies.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het lijkt me dat je daarmee Wout Weghorst (ik) vergelijkt met Kasper Dolberg (F. Heinen), maar ik vind het mooie woorden.

    BeantwoordenVerwijderen