zaterdag 14 juli 2018

Brons

Meteen na het Waterloo van de Belgen tegen Frankrijk, zag mijn vriendin haar kans schoon: “Dán gaan we op vakantie naar de Ardennen.”
Nu is het woord van moeder de vrouw niet almachtig, maar huisvrede is naast schone lakens en een goed bord warm eten een groot goed, dus schoven we een dag later enigszins schuchter de heuvels tussen Stavelot en Bastogne binnen. Het voorbehoud over een op-hol-geslagen Belgische volksaard bleek overbodig. Niks geen gendarmes die ons hoogmoedig van de weg haalden, maar bescheiden pompbediendes die ons beschaafd gedienstig van benzine voorzagen en kraaien ouderwets op elektriciteitspalen die naar grote hompen ham loerden in de etalage van slagerij Van Roeselaere, ‘Voor als u van hesp houdt’.
Ook op camping La Clusure bleek het vertrouwd Bourgondisch. De Belgen heetten ons vanonder hun luifel met één geheven hand hartelijk welkom, de andere omklemde een kelk Wieckse Witte of greep naar een blokje abdijkaas met klodders moutarde uit Dijon.
Mijn vriendin behield nog wat reserve (“gewoon snoeihard voor de Engelsen juichen!”), maar ik durfde het wel aan, die wedstrijd om de derde plaats. Monter, alsof we op weg waren naar de Gildefeesten in Ohé en Laak, meldden we ons in de campingkantine, tussen de rood-geel-zwarte vlaggen, grote pullen Maes pils en Belgen in rode voetbalshirts. We vonden twee stoelen naast Jos (Zjos) de Haezelaere, die zijn doopceel lichtte nog vóór de Brabanconne klonk: vier dochters en dertig jaar getrouwd met Sophie en IJsboerke. De bal rolde al toen ik hem vroeg of het wat was, dat struinen door de straten van Waldegem met bolletjes vanille en toefjes room.
“Dat is te zeggen. Tijdens de match tegen Brazilië wilde niemand mijn bel horen, zeker en vast. Ook niet in de Allegondestraat, daar achter de Mariakapel. Normaal goed voor veel frambozen of een raketje. Daar woont ook Gérard, weet ge, getrouwd met de nicht van Louis Neefs. Ik wilde al terugkeren naar mijn Sophieke, maar na het doelpunt van Chadli.....”
Ik legde Zjos het zwijgen op, omdat De Bruyne met een venijnig pasje Lukaku wegstak. De sprint van de spits veroorzaakte een orkaan die als een deken over ons werd uitgerold. Een herkenbare warmte. Alsof Robben werd weggestuurd door Sneijder. Ook de vloek na de gemiste kans, bijna hetzelfde:
“Goddoeme!”
Vier glazen Affligem erachteraan, ze deden hun werk. We namen de Mundial door, Zjos en ik. De penalty’s van Kane, de kleedkamer van de Japanners, het rollen van Neymar, het staartje van Vida; het kostte Zjos wel enkele omwegen, maar we waren het wel eens, waarna mijn buurman me als een Panamese voorstopper hard op de schouder beukte, maar dan hartelijk. Dat ook wíj opsprongen bij het doelpunt van Hazard, het was geen verrassing meer.
Zo werd Engeland-België een namiddag van hereniging, het in de armen sluiten van een uit het oog verloren familielid. Na het laatste fluitsignaal verwoordde Zjos, mijn nieuwe vriend voor het leven (of misschien voor deze vakantie, nou ja, toch zeker voor deze avond), de verbroedering nog het best:
“Olland, dat heeft Heineken, en allez, België natuurlijk Jupiler. Maar beiden hebben een mooie schuimkraag.”

1 opmerking: