zondag 24 januari 2016

In het hol van de leeuw

Jongste kreeg een mailtje dat zijn dag versierde als een veld zonnebloemen een Franse wielerkoers. Via internet stelde 'Phoxy-club', de supportersvereniging van zijn favorieten, de vraag of hij aan de hand van een PSV-speler mee wilde lopen in de line-up voor de wedstrijd FC Utrecht-PSV. Jongste reageerde beschaafd ingetogen, als Harrie Potter die te horen heeft gekregen dat ie is toegelaten op Zweinstein.
"Yes!"
De magie sloeg meteen toe. Vanaf de bank staarde ie in de achtertuin, maar in zijn hoofd speelde de film af van het aankomende avontuur in de catacomben van de Galgenwaard. Tussen tien andere uitverkorenen om zich heen kijkend in de spelerstunnel, met aan het ene uiteinde een kleine blik op het stadion dat grommend de komst van de matadoren afwacht, aan de andere kant het getik van schroefnoppen op beton dat de komst van zijn helden aankondigt.
"Wie zal ik kiezen, pap?" Hij keek me aan met ogen in een ijssalon die op een zomerdag mogen kiezen uit vanille, aardbeien of stroopwafels uit grootmoeders tijd. Ik verwacht dat ie weinig te kiezen heeft, haastig een klauw van een PSV'er met de blik op oneindig in handen gedrukt krijgt, maar kies om de illusie voor hem in stand te houden.
"Pröpper," zei ik beslist. Jongste trok het gezicht van een garagehouder die een belachelijk bod krijgt op de Auto van de Week.
"Zoet?"
"Nee, die heeft handschoenen."
"Bruma?"
"Die is zo gróót."
"Guardado, dan?"
"Mmm, een beetje klein."
"Ik zou Luuk de Jong kiezen," zei oudste, vanuit het niets.
Dat was hem. Met Luuk de Jong gaat hij het veld oplopen, voorafgaand aan de wedstrijd van FC Utrecht tegen PSV. De rest van de dag communiceerde jongste per app met de buitenwereld en iedereen die voor zijn voeten liep, kreeg het verhaal van zijn loterijticket te horen.
's Avonds was de storm nog steeds niet gaan liggen. In de badkamer, met de pyjama al aan, zette hij de tandenborstel terug in het glas en keek zijn moeder aan.
"Zullen we even oefenen, mam?"
Daar liep ie, naast de spits van PSV, met verve gespeeld door zijn moeder. De gloed van zijn wangen zette het nauwe gangpad in een extra warm licht. Vlak voor de slaapkamer keek jongste omhoog naar De Jong.
"Goed spelen, hè, tegen Utrecht!"
In bed viel jongste opvallend snel weg in een diepe rust. Nog 16 nachtjes slapen.

1 opmerking:

  1. 'De rest van de dag communiceerde jongste per app'....en hoe oud is jongste nu, 8? En dat appt al?

    Je bent deze week ook de 's' verloren Mr. Abraham?

    Dit was even een bericht uit het grote niets.
    Groet, J.

    BeantwoordenVerwijderen